A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму
Гребінківської міської ради

«Богдан Ступка: феномен української культури»

Дата: 23.11.2021 10:46
Кількість переглядів: 227

«Богдан Ступка: феномен української культури» під такою назвою в Гребінківській міській публічній бібліотеці відбулася презентація книжкової виставки до 80-річчя з дня народження видатного українського актора театру та кіно Богдана Ступки.

Богдан Ступка народився 27 серпня у 1941 році в Куликові Львівської області. Усе дитинство він провів за лаштунками театру де працював його батько з дядьком.

У 1959 р. Богдан Ступка вступив до навчально-театральної студії при Львівському драматичному театрі ім. М. Заньковецької, і з травня 1961 р. працював на посаді артиста цього театру. З 1978-го перейшов до Національного академічного українського драматичного театру ім. Івана Франка. Паралельно заочно навчався у Київському театральному інституті Карпенка-Карого.

Першою екранною роботою Богдана Ступки стала картина «Мир хатам – війна палацам» (1970). У кіно Богдан Ступка дебютував у фільмі «Білий птах з чорною ознакою» (1971), цей фільм і приніс йому першу популярність.

Протягом 1999—2001 років був міністром культури і мистецтв України.

2001 року Богдан Ступка очолив Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка.

Був президентом Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість», Бердянського міжнародного кінофестивалю «Бригантина» та Київського міжнародного кінофестивалю.

Загалом на сцені Богдан Ступка зіграв понад 50 ролей, а в кіно – більше як сотню.

22 липня 2012 року Богдан Ступка після тривалої хвороби на сімдесят першому році життя помер о 6:45 у лікарні «Феофанія». 24 липня 2012 року у театрі імені Івана Франка відбулася церемонія прощання з актором. Похований в Києві на Байковому кладовищі. Як повідомив його син Остап, причиною смерті став серцевий напад на тлі задавненого раку кісток.

Богдан Ступка хотів померти в один день зі своєю матір'ю Марією Ступкою, яка пішла з життя в ніч з 23 на 24 липня 2007 року.

Богдан Сильвестрович завжди викладався на повну, люди йшли в театр спеціально для того, щоб подивитися на гру цього видатного актора. Показово, що виставу “Тев’є-Тевель”, яка була понад 20 років візитівкою театру Франка, у якій Ступка грав головну роль Тев’є, після смерті актора взагалі зняли з репертуару. У такий спосіб театр висловив пошану великому актору.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора