25 лютого, у день народження Лесі Українки, в Україні відзначається День української жінки
25 лютого, у день народження Лесі Українки, в Україні відзначається День української жінки.
В читальному залі Гребінківської міської публічної бібліотеки відбулася літературна мандрівка "Українські страви в художній літературі". На зустрічі були присутні активні читачі бібліотеки, учасники клубу "Ветеран" та слухачі "Університету третього віку" територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Гребінківської міської.
Бібліограф Гребінківської міської публічної бібліотеки Олена Іващенко наголосила, що поштовхом до літературно-кулінарної мандрівки є книга "Смак свободи" Олени Моренцової-Шулик, що розповідає історію успіху сучасної кулінарки, завдяки використанню рецептів з книги легендарної української кулінарки минулого століття Ольги-Марії Франко, дружини сина Івана Франка Петра "Перша українська загальнопрактична кухня".
Неперевершеним знавцем народного побуту і колориту національної кухні був Іван Котляревський, його "Енеїда" - це шедевр у цьому значенні. Кулінарними шедеврами "Енеїди" з рецептами і поясненнями провела учасників мандрівки Надія Байдик.
Наш земляк Євген Гребінка у романі "Чайковський" теж знайомить читача з українською кухнею доби козацтва. Людмила Лавренко провела гостей сторінками романа та познайомила з стравами наших пращурів.
Про улюблені десерти Лесі Українки розповіла Людмила Ясинська і почастувала присутніх десертом родини Косачів - запеченими яблуками, вкритими меренгою.
Наталія Лакуша нагадала учасникам зустрічі барвисту картину з повісті Миколи Гоголя "Ніч перед Різдвом", як їв вареники Пацюк, та запропонувала рецепти соління і маринування від пасічника Рудого Панька та Пульхерії Іванівни, героїні повісті"Старосвітські поміщики".
Про смакові уподобання Івана Нечуя-Левицького розповіла Наталія Гордієнко, а Ніна Павловська поділилася улюбленим рецептом Івана Франка - медяником, який письменник часто готував для своїх дітей. Про найпопулярніші страви української кухні: борщ, галушки, вареники цікаві повідомлення підготували Олена Іващенко, Наталія Бехтер, Людмила Фальківська.
Ніна Третяк запропонувала рецепт груш у тісті від Юрія Винничука та рецепти корисної та здорової їжі з книги Мирослава Дочинця "Многії літа. Благії літа. Заповіді 104-річного карпатського мудреця Андрія Ворона, як жити довго в щасті і радості."
На закінчення мандрівки присутні отримали кілька рецептів від нашої землячки письменниці Любові Пономаренко. Учасники заходу із задоволенням ділилися враженнями. Голова ветеранської організації Гребінківщини Валентин Неруш привітав присутніх жінок з Днем української жінки, наголосив,що у цей нелегкий для України час українські жінки є джерелом віри і надії, справжніми Берегинями- турботливими, стійкими, мужніми, та подарував гілочки весняних "котиків". Від бібліотеки учасники заходу отримали рецепти з книги Ольги Франко, а Ірина Бульбаха подарувала господиням пакетики з домашнім насінням помідорів.
Більше новин про роботу закладу розміщено у Facebook-спільноті ➾ Гребінківська міська публічна бібліотека