A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму
Гребінківської міської ради

9 лютого минає 79 років з дня подвигу нашого земляка Григорія Кагамлика

Дата: 09.02.2022 13:26
Кількість переглядів: 124

   Народився і виріс в с. Слободо-Петрівка.

   З вересня 1941 р. - на фронтах Великої Вітчизняної війни. Командир відділення роти протитанкових рушниць.

   9 листопада 1943 р. загинув у бою біля с. Друге Нікольське Курської обл.

Командир роти поставив завдання відділенню Кагамлика зайняти дорогу і не пропустити по ній танки. Позицію зайняли разом з кулеметниками, які мали знищувати піхоту. На світанку 9 лютого 1943 року почався наступ німців. Спочатку рушили ворожі танки, за ними автоматники. Кагамлик двічі вистрелив в головний танк і підбив його. Кулеметники відкрили вогонь по піхоті. Наступ було припинено. Але через декілька хвилин німці відновили рух, попереду пустили 5 танків. Одну з машин, вже поранений двічі, підбив Кагамлик, ще одну його товариші. Втративши декілька танків та штурмових гармат, німці спочатку відступили, але потім знову рушили вперед. Поранений Григорій Сергійович взявся за кулемет вбитого товариша і відстрілювався до останнього. Але ще одне поранення пережити він не зміг. Коли однополчани відбили контратаки німців, вони знайшли мертвого Григорія.

   На честь Г. С. Кагамлика у с. Слободо-Петрівка та м. Гребінка встановлені пам'ятники, на фасаді будинку сільської школи, де він навчався, відкрито у 1960 р. меморіальну дошку. У Полтаві ім'ям героя названо вулицю.

   До дня подвигу Григорія Кагамлика в Гребінківській міській публічній бібліотеці організовано тематичну полицю "У граніті, у бронзі, у серцях".



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора