A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму
Гребінківської міської ради

Сьогодні виповнюється 200 років від дня народження Опанаса Васильовича Марковича

Дата: 09.02.2022 14:38
Кількість переглядів: 123

    Маркович Опанас Васильович народився 8 лютого 1822 року в селі Кулажинці.

У 14 років закінчив Пирятинське 4-класне міське училище. Вирушив до Києва, де родич батька, Михайло Максимович, був ректором Київського Свято-Володимирського університету. Навчався у 2-ій Київській гімназії, де викладали університетські професії.

   У 1842-1946 р.р. вчився в університеті. Вступив до Кирило-Мефодіївського братства. Навесні 1847 р. був заарештований за участь у братстві та за "вірш обурливого змісту", знайдений під час обшуку (вірш Тараса Шевченка "І мертвим, і живим..."). Отримав 3 роки заслання в Орлі, де служив у канцелярії військового губернатора.

    А січні 1851 р. 28-річний Опанас одружився з 17-річною Марією Вілінською. Молодій дружині він дав неоціненні знання: лише за 7 місяців вона вивчила українську мову, що змогла писати художню прозу.

    Власні роботи ще після заслання Марковичу друкувати було заборонено. Тож віддавав їх друзям, а сам займався складанням "Словника української мови".

1855 р. почав вчителювати у Немирівській гімназії.

Опанас Васильович щиро зрадів літературним спробам своєї дружини, яка взяла псевдонім - Марко Вовчок.

    У серпні 1860 року вирушив до Росії і відтоді з дружиною більше не бачився. Передав, щоправда, зібрані ним народні пісні з нотами. Частину з них Марко Вовчок видала у збірці " Двісті українських пісень. Співи і слова зібрав Марко Вовчок", не згадавши ім'я Опанаса Марковича.

   У лютому 1862 року в Чернігові відбулася вистава "Наталка Полтавка" на музику Опанаса.

    Маркович дістав загострення туберкульозу, був переведений до Сосниці, щоб ближче було до лікарні.

     1 вересня 1867 року Опанас Васильович помер в Чернігівській лікарні.

В рідному селі Кулажинці, на фасаді школи відкрито меморіальну дошку такого змісту: "Маркович Опанас Васильович - уродженець с. Кулажинці, український громадський діяч, фольклорист, етнограф, композитор, член Кирило-Мефодіївського братства".

   В Гребінківській міській публічній бібліотеці організовано викладку матеріалу "Сіяч добра, краси і науки", до 200-річчя з дня народження Опанаса Марковича.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора