A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму
Гребінківської міської ради

Унікальне поховання

Дата: 18.04.2022 15:22
Кількість переглядів: 135

У 2007 році, під час будівництва автозаправки, в місті Гребінка, було проведено знесення верхньої частини кургану.

Подальші археологічні розкопки проводив завідувач відділу Центру охорони та досліджень пам’яток археології управління культури Полтавської облдержадміністрації, В’ячеслав Шерстюк.

Під час розкопок було виявлено унікальне поховання давнього поселення України. Воно складалось із шести поховань донецької та інгульської катакомбних культур, по три з яких складали невеликі родинні некрополі. У могильнику донецької (східнокатакомбної) культури вирізнялося захоронення з яскраво вираженими рисами «ритуальної перенасиченості» предметами супутнього інвентаря, що дало змогу віднести останнє до числа поховань служителів культу – шаманів.

Це поховання здійснене у глибокій катакомбі до якої з рівня давнього насипу вів вузький лаз – вхідний колодязь. Камера мала розміри близько 2,1×1,6 м., прямовисні стінки, рівне дно. Вхід до неї затуляло струхне дерев’яне колесо до воза з отвором під ступицю, діаметром 62,5 см, виготовлене з чотирьох дощечок, що й відмежовувало заповнення лазу від обсягу камери, не даючи просипатися ґрунту. Наявність деталей транспортного засобу у похованні розглядається дослідниками як показник високого соціального статусу особи для доби раннього бронзового віку.

Внаслідок наукових досліджень поховання археологи свідчать, що останки небіжчиці-жінки віком 25-30 років, невеликого зросту 158 см з ознаками надзвичайного фізичного розвитку – були «викладені» в положенні «на спині», головою майже на південь, з дещо підігнутими ногами. Зліва від плеча небіжчиці була вміщена остеокерамічна таріль (25 × 35 см) з обламаними завалом просілого ґрунту високими бортиками-стінками (до 10 см). Всередину посудини було покладене невелике бронзове шильце-стрекало завдовжки 2,3 см. з двома загостреними краями і знаряддя, виготовлене на відщепі з сіро-чорного напівпрозорого кременю зі струменевим ретушуванням. У похованні знайдено астрагальну кістку вівці або кози без слідів додаткової обробки. Саме вона є свідченням приналежності похованих до числа жерців. Саме набір перелічених речей є комплексом артефактів, призначених для боротьби зі злими духами. На рівні тулуба небіжчиці був покладений головний «шаманський» атрибут – шкіряний бубон із дерев’яним обідком у 22 см. і палиця-колотушка до нього завдовжки 26 см.

Під рештками бубна містилися залишки органічно-мінеральної речовини жовтого із червонястими відтінками кольору, яку дослідники вважають залишками ароматичних фіторечовин, що застосовувалися під час обкурювальних обрядів. Між бубном і небіжчицею знаходився разок кістяного намиста – чіток з 28 намистин, кістяної підвіски та унікальної прикраси-підвіски, виготовленої із нижнього постійного моляра чоловіка у віці до 45 років й старанно просвердленої біля фолікула.

На зубі збереглися сліди певних лікувальних дій, а після його видалення він став підвіскою жінки-шаманки і ворожбитки. Виготовлення підвіски засвідчує достатні медичні знання у виконавця таких маніпуляцій.

У ногах небіжчиці стояв перевернутий догори дном ліпний, орнаментований відбитками витого шнура горщик, який використовувався для ритуальних обрядів.

Серед поховань цього ж кургану відзначається також жіноче катакомбне захоронення. Останнє здійснене у поховальній камері-катакомбі, заглибленій більше 5 м. від рівня сучасної денної поверхні. У похованні знайдений уламок кинджала з коричневого каменю.

Отже розкопані і досліджені поховання відносяться до періоду ранньої бронзи, віком понад 4000 років, та є унікальними на теренах України.

Всі експонати були передані до Полтавського краєзнавчого музею імені В.Кричевського. В даний час Центр охорони та досліджень пам’яток археології Полтавської обласної ради готує до подачі на конкурс грантовий проєкт, який передбачає створення на основі зазначеного поховання об’єкту віртуальної реальності на базі VR технології. Також розробляється проєкт відтворити всі комплекси кургану у 3D вигляді, для повної картинки. Для цього проміжним етапом є виготовлення 3D моделі першого комплексу, яка може бути самостійним об’єктом перегляду в онлайн режимі.

Це дасть можливість активно популяризувати цей унікальний комплекс і зробить його центром туристичного паломництва не тільки на Полтавщині, а й в Україні.

...✍️©Людмила Безвиненко, завідуюча Гребінківським міським краєзнавчим музеєм.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора