A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму
Гребінківської міської ради

4 вересня – день пам’яті Василя Стуса

Дата: 04.09.2022 15:04
Кількість переглядів: 58

Фото без опису

      37 років тому український поет та дисидент помер в карцері табору для політв'язнів.

      4 вересня 1985 року в колонії "Перм−36" помер Василь Стус – український поет-шістдесятник, перекладач, прозаїк, літературний критик, політв’язень.

     У Пермській області Василь Стус відбував свій другий тюремний строк. 28 серпня 1985 року в’язня відправили до карцеру за те, що він сперся ліктем на нари, читаючи книгу в камері. Василь Стус оголосив безстрокове сухе голодування, а 4-го вересня українця не стало. Йому було лише 47 років.

     За однією із версії Стус помер від переохолодження, також припускають, що поета могли вбити наглядачі, вдаривши карцерними нарами.

    Василя Стуса поховали на табірному цвинтарі у Пермській області, але у листопаді 1989 року прах поета перепоховали в Києві на Байковому кладовищі.

    В пам’ять про Василя Стуса в Україні створили чимало монументів та барельєфів із зображенням видатної української постаті, зокрема, в Донецьку, Тернополі, Вінниці. На його честь назвали вулиці та сквери.

    Про Василя Стуса зняли кілька документальних фільмів, а його твори увійшли до шкільної української програми. В 1989 році була заснована Премія імені Василя Стуса, яку вручають успішним літераторам, митцям та режисерам.

    26 травня 2019 року було презентовано книгу "Справа Василя Стуса". Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР — публіцистична книга українського історика, головного редактора порталу «Історична правда», публіциста Вахтанга Кіпіані про кримінальну справу, життя і смерть Василя Стуса. Книгу видало харківське видавництво Vivat в серії Бібліотека «Історичної правди».

     Наприкінці серпня 2019 року адвокат Василя Стуса 1980 року, Віктор Медведчук подав до суду позов із вимогою заборонити книгу через те, що інформація в ній нібито не відповідає дійсності.

     19 березня 2021 апеляційний суд Києва скасував рішення суду першої інстанції про заборону публікації та майже у повному обсязі задовольнив скаргу видавництва Vivat та автора книги Вахтанга Кіпіані. Також було скасовано заборону суду першої інстанції на поширення книги та використання імені Медведчука. Видавництво заявило про готовність додрукувати новий наклад книги. На Медведчука було накладено стягнення у розмірі 140 тис. грн як відшкодування витрат видавництва на розгляд справи.

     5 вересня 2019 року, до Дня пам'яті поета в український кінопрокат вийшов фільм "Заборонений". Український художній повнометражний фільм, який на широкому тлі боротьби українських дисидентів кінця 1960-х — початку 1980-х років розповідає про життя і загадкову смерть відомого поета-шістдесятника, правозахисника, Героя України — Василя Стуса. Режисером фільму виступив Роман Бровко, авторами сценарію — Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов. Вони стали також авторами однойменного біографічного кінороману.

     25 березня 2022 року померла вдова Василя Стуса.

"Десь на небесах усміхнувся Стус". Реакція соцмереж на затримання Медведчука.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора