A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму
Гребінківської міської ради

День визволення України від фашистських загарбників

Дата: 28.10.2022 14:54
Кількість переглядів: 41

День визволення України від фашистських загарбників – свято, яке відзначається в Україні щорічно 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України. Свято встановлене відповідно до Указу Президента України від 20 жовтня 2009 року № 836/2009 «…з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні…».

Цей день нагадує про одну з найбільш трагічних сторінок нашої історії – нацистську окупацію, яка кривавими смерчами пронеслася нашою країною і забрала десятки мільйонів життів; про неоціненний вклад українського народу в боротьбі з нацизмом, про героїчні подвиги та мужність, про мільйонів життів та скалічених доль, і про біль, який залишиться в серці кожного українця назавжди.

В ході війни 1941–1945 років саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи.

Воєнні дії під час Другої світової війни відбувалися на території України протягом 40 місяців – із 22 червня 1941 року до кінця жовтня 1944 року. У 1941–1944 роках на українській землі були зосереджені головні сили вермахту – від 57,1 до 76,7% загальної кількості дивізій. 607 з них було розгромлено саме на території України.

У ході визволення України силами чотирьох Українських фронтів, які налічували понад 2,3 млн воїнів, протягом січня 1943 року – жовтня 1944 року було проведено серію блискучих наступальних операцій. Найважливішими з них були: Воронезько-Харківська (13 січня – 3 березня 1943 року), Донбаська (13 серпня – 22 вересня 1943 року), Чернігівсько-Полтавська (26 серпня – 30 вересня 1943 року), Корсунь-Шевченківська (24 грудня 1943 р. – 17 лютого 1944 року) та Львівсько-Сандомирська (13 липня – 29 серпня 1944 року)

За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації. На території країни цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств.

78 років тому мільйони наших співвітчизників віддали своє життя, щоб більше ніколи не повернулися часи воєнних жахіть та поневолення на українській землі. 78 років тому нацистських окупантів було вигнано з української землі.

Боротьба за незалежність України продовжується і сьогодні. На жаль, зло повернулося на українську землю з тієї країни, яка сама завжди називала себе "братньою".

І зараз, в ХХІ столітті, мільйони українців проходять через жахіття, які ще донедавна не уявлялися можливими. І про які весь світ казав "Ніколи знову"… Але виявилося, що масштаби нинішніх військових злочинів російських окупантів нічим не відрізняються від тих жорстоких часів, коли гітлерівці вирішили поневолити інші народи чи вчинити їх геноцид.

Всі ці роки країна-терорист хотіла привласнити перемогу у Другій світовій війні і зробити з цього культ. Але саме роль українців у тій перемозі над нацизмом була визначальною.

Всі ми віримо і знаємо - як наші предки перемогли гітлерівський нацизм, так і нинішні українські герої переможуть путінський рашизм!

Адже українці - це нація нескорених! Всім диктаторам світу варто було б це зрозуміти перед тим, як іти на нашу країну війною!

Завдяки вам, відданим Україні та її народу захисникам, українська земля завжди буде сильною та незалежною!

Вічна слава усім захисникам! Перемоги і злагоди, міцного здоров’я й благословення кожному українцю!

В Гребінківській міській публічній бібліотеці організовано книжкову виставку "Ішли у бій - ввійшли в безсмертя".


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора