A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму
Гребінківської міської ради

З історії портретів Євгена Павловича Гребінки

Дата: 31.01.2023 10:08
Кількість переглядів: 61

З історії портретів Євгена Павловича Гребінки.

В Національний музей історії України (НМІУ, м. Київ) зберігається ще один портрет Євгена Павловича Гребінки, написаний Аполлоном Мокрицьким в 1832-1833 роках.

За офіційною версією, до музею його привіз мистецтвознавець Д. Щербаківський в 1920-х роках із Городища, де мешкали нащадки брата письменника – Михайла Павловича Гребінки.

Правнук Михайла Павловича Георгій Олександрович Шикуленко, який народився і виріс в Городищі, пригадує: «Бабуся Феодосія Михайлівна розповідала, що у них зберігався портрет Є. П. Гребінки, змальований із собакою, написаний Аполлоном Мокрицьким.»

В 1920-х роках його передали представникам Ніжинського педагогічного інституту, колись тут в Ніжинській гімназії вищих наук, навчались Євген Гребінка і Аполлон Мокрицький.

Цей портрет Аполлон Мокрицький написав в ті роки, коли він став відомим майстром пензля. Написав його в тій самій позі і теж з мисливською собакою, ніби для наочного доказу свого творчого зростання та для пам’яті про давно минулі рожеві дні молодості, проведені на рідній Полтавщині. Цій другій роботі Аполлона Мокрицького, бездоганній навіть з погляду найсуворішого критика, судилося заслужити велику популярність.

Про наступний портрет – далі буде...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора