A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму
Гребінківської міської ради

Щорічно на початку лютого у Гребінківському міському будинку культури проводиться обласне літературно-музичне свято «Гребінчина світлиця»

Дата: 05.02.2023 09:21
Кількість переглядів: 124

Фото без опису

«Гребінчина світлиця»

-Найкраще наше свято:

Невичерпна криниця

Мистецького завзяття.

(Андрій Денисенко)

Щорічно на початку лютого у Гребінківському міському будинку культури проводиться обласне літературно-музичне свято «Гребінчина світлиця», у цьому році, це вже 211-та річниця від дня народження видатного земляка, українського поета, письменника, славетного байкаря Євгена Павловича Гребінки.

У фоє будинку культури відбулася інсценізація «Стежками юного кохання» з молодим Гребінкою, закоханого в дівчину Оленку, доньку кулажинського священника, яку згодом зустріне під вінцем з нелюбом-кріпаком. Саме цій події Євген Гребінка присвятив свій вірш «Ні, мамо, не можна нелюба любить», згодом ці поетичні рядки стали піснею, яку виконала випускниця Гребінківської дитячої мистецької школи, студентка Національного університету біоресурсів і природних технологій Валерия Тарасенко . Народний спів подарували колективи Мар’янівського та Кулажинського сільських будинків культури, хореографічна композиція «Віночок» - зразковий хореографічний колектив «Забава», гру на бандурі - вихованці Гребінківської дитячої школи мистецтв Жанна Дяченко (викладач Лариса Сахно) та Маргарита Данько (викладач Людмила Шорох) Гребінківська дитяча школа мистецтв . Варіації українських народних мелодій у виконанні випускниці Гребінківської дитячої мистецької школи, студентки Харківської державної академії культури Галина Ясько

Виставка народного мистецтва місцевих майстринь «Скарби Гребінківщини», на якій представлені вишиті рушники Олени Наталенко та Ірина Бульбаха букети та різноманітні вироби з мила Юлия Ляпка

У краєзнавчій віртуальній мандрівці, літературних подорожах творами Гребінки, книжкових виставках, які представлені в Гребінківській міській публічній бібліотеці можна було довідатися про життя, активну громадську та літературну діяльність Є. Гребінки, про його участь в улаштуванні долі молодого Тараса Шевченка, з яким він познайомився, перейнявся його кріпацьким станом та сприяв викупу з кріпацтва.

Родзинкою свята став показ автентичного українського жіночого вбрання – частини етнографічної збірки, яка демонструє одяг Полтавщини початку ХХ століття. Протягом багатьох років її збирає студент Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, учасник співучого гурту «Шум’я» Олександр Федоренко родом з села Сербинівка. Любов до історії та культури рідної землі, традицій та старожитностей українців відображена в цій колекції. Красуні з хореографічної студії "МАКСИМУМ" директор Лілія Щеголь охоче приєдналися до показу та прийняли участь у дефіле.

До святкування долучилися сільські заклади культури, у яких відбулися «Гребінчині посиденьки», літературні читання, де можна було почути не тільки твори Євгена Гребінки, а і місцевих поетів, виставки-інсталяції до байок Гребінки.

Всі присутні на урочистому святкуванні 211-річчя з дня народження Євгена Павловича Гребінки збережуть назавжди частинку великого серця нашого Добродія, людини, що відкривала світу українську душу у своїх творах.

Завершилися святкові заходи до дня народження Євгена Гребінки комедією «Мартин Боруля» у виконанні Полтавського обласного музично-драматичного театру імені М.В. Гоголя.

Натепер всі культурно-мистецькі заходи нашої громади не минають без збору коштів на підтримку Збройних Сил України, завдяки яким маємо змогу проводити ці заходи. Отож завдяки доброчинності мешканців громади та гостей вдалося сьогодні зібрати 9850 грн.

Разом до перемоги! Слава Україні!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора