A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму
Гребінківської міської ради

6 березня у Гребінківському міському краєзнавчому музеї розпочався тиждень приурочений Тарасу Григоровичу Шевченку

Дата: 06.03.2023 16:56
Кількість переглядів: 51

6 березня у Гребінківському міському краєзнавчому музеї розпочався тиждень приурочений Тарасу Григоровичу Шевченку.

Тарас Шевченко – видатна постать української літератури, поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч.

Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.

Велику роль у становленні Шевченка, як письменника, відіграв наш земляк, поет, байкар, Євген Гребінка.

Тісно переплелися долі Євгена Гребінки і Тараса Шевченка.

Шевченківський тиждень у міському музеї буде присвячений періоду перебування Тараса Шевченка у місті Гребінка та дружбі двох великих людей.

Дружба Євгена Гребінки з Тарасом Шевченком бере свій початок з 1835 року.

У червні 1835 року художник Іван Сошенко познайомив Євгена Павловича із земляком, талановитим хлопцем, кріпаком Тарасом. На час знайомства Шевченко був кріпаком, служив лакеєм у пана Енгельгарда.

Євген Павлович прийняв дуже близько до серця жалісне становище Тараса, став часто запрошувати його до себе, давати йому для читання книжки, надавати корисні відомості. На літературних вечорах у Гребінки, Шевченко дізнається про новини тогочасного літературного життя, зближується з багатьма прогресивними діячами культури.

Гребінка був безпосереднім учасником у справі викупу Шевченка з кріпацької неволі. Саме завдяки Гребінці до справи викупу Шевченка були залучені, художники Брюллов та Венеціанов, поет Жуковський, композитор Вієльгородський.

22 квітня 1838 році Шевченка було викуплено в поміщика Енгельгарда за 2500 карбованців.

Особлива заслуга Євгена Гребінки в тому, що в 1840 році з його допомогою побачив світ «Кобзар» Шевченка. Адже Євген Гребінка не лише переконав Петра Мартоса видати «Кобзар», а й особисто відніс книгу в комітет цензури, щоб пришвидшити дозвіл.

На згадку про цю подію Шевченко присвятив Гребінці вірш «Перебендя».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора