A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму
Гребінківської міської ради

До рубрики «Шевченківський тиждень»

Дата: 09.03.2023 11:49
Кількість переглядів: 50

До рубрики «Шевченківський тиждень». Продовження.

Кобзар був щиро вдячний Євгену Гребінці, адже саме завдяки допомозі й прихильності Євгена, Шевченко розширив свої знайомства серед українського панства.

Після балу Тетяни Вільховської, Шевченко подорожує Україною відвідує своїх майбутніх друзів. Подорожуючи Полтавщиною, Тарас відвідав садиби, власниками яких були відомі українські письменники та художники, вчені, державні діячі, меценати. Важливе місце в житті і творчості Шевченка, під час перебування в Україні, займають події, що відбувалися в Пирятинському повіті. Саме тут його оточували щирі друзі – представники дворянської інтелігенції: Яків де Бальмен, Олександр Афанасьєв-Чужбинський, Олексій Капніст, Варвара Рєпніна, Віктор Закревський та інші.

Під час відпочинку із Тарасом Шевченком і Яковом де Бальменом Євген Гребінка пише свій легендарний романс «Очи чёрные», який згодом став одним із найвідоміших романсів і був перекладений 52 мовами світу.

За допомогу й прихильність Євгена Гребінки, на знак своєї подяки, Шевченко намалював його портрет, присвятив йому вірш «Перебендя». В свою чергу, Гребінка узяв епіграфи з творів Шевченка до п'яти розділів свого роману «Чайковський».

На знак шанування пам‘яті про час перебування Тараса Шевченка на батьківщині Євгена Гребінки, у 1967 році в нашому місті встановлено пам‘ятник Кобзареві.

Завершення історії, про дружбу двох видатних поетів, розкажемо завтра, у фінальній публікації з цієї рубрики.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора