A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму
Гребінківської міської ради

До рубрики «Шевченківський тиждень»

Дата: 07.03.2023 14:52
Кількість переглядів: 43

До рубрики «Шевченківський тиждень»

Перебуваючи в Петербурзі великою була туга поетів Євгена Гребінки і Тараса Шевченка за Україною.

У 1843 році Шевченко їде на Батьківщину, вперше як вільна людина.

Євген Гребінка запрошує Шевченка до себе в Убєжище (нині с.Мар’янівка Гребінківської громади).

Сім’я Гребінок прийняла Шевченка, як рідну людину. В Убєжищі знали про автора «Кобзаря» задовго до його приїзду, – з листів Євгена Павловича.

У червні того ж року, разом з Євгеном, Тарас відвідав село Мойсівка на Полтавщині, де в маєтку Тетяни Вільховської було велике сімейне свято.

Започатковані Тетяною Густавівною мойсівські бали проводилися двічі на рік: у січні на день її народження і в червні на день народження чоловіка. Помпезні гулянки на які з’їжджалося 150–200 осіб із трьох навколишніх губерній – Полтавської, Київської, Чернігівської.

Шевченкові випала нагода зав’язати нові цікаві знайомства, адже гостями балу були, здебільшого, великі поміщики – такі як Тарновські, Лизогуби, Закревські та інші, губернські можновладці, їхні дружини та доньки – модниці.

На балу у Мойсівці Тарас познайомився з новими друзями – художником Яковом де Бальменом із села Линовиці, дворянином Олексієм Васильовичем Капністом із сусідньої Ковалівки, сім’єю поміщиків Закревських із Березової Рудки.

Бал 29 червня 1843 року для Тараса Шевченка запам’ятався на все життя. Саме тут Тарас Григорович зустрів Ганну Закревську, яку покохав.

Продовження історії очікуйте завтра.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора