A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму
Гребінківської міської ради

Гоголівські місця Полтавщини

Дата: 31.03.2023 10:35
Кількість переглядів: 54

Полтавщина – край багатий славетними іменами. Більше 700 відомих діячів науки, культури, відомих у всьому світі. Серед таких всесвітньо-відомих постатей є Микола Васильович Гоголь, який народився 1 квітня 1809 року в селі Великі Сорочинці Полтавської губернії.

В даний час росія претендує на творчість великого письменник, який у своїх творах прославляв рідну землю. На весь світ він обезсмертив ім’я краю, де народився і виріс.

Великі Сорочинці увійшли в історію як місце народження Миколи Васильовича Гоголя. У Свято-Преображенській церкві, збудованій ще у ХVІІ столітті, за вказівкою Данила Апостола, останнього виборного гетьмана України, хрестили майбутнього письменника. До наших днів збереглася метрична книга із записом про його народження.

У 1929 році, у будинку де народився Гоголь, було відкрито літературно-меморіальний музей. В роки війни він згорів. Лише в 1951 році було споруджено нове приміщення музею, де налічується більше 2 тисяч експонатів серед яких є особисті речі Миколи Гоголя.

Лише кілька тижнів після народження перебував у Сорочинцях з матір’ю маленький Микола. Потім його перевезли до Василівки – Яновщини (Гоголевого).

Василівка стала колискою генія. Тут Микола Васильович прислухався до українських пісень, народної мови, уперше відчув романтику переказів та легенд, що завжди потім живили письменницьку фантазію.

Вдома здобув початкову освіту, а потім, з 10 років, навчався в Полтавському повітовому училищі.

В подальшому житті Микола не забував Полтаву. В журналі «Отечественные записки» була надрукована його стаття «Полтава». Саме в ній він з великим захопленням і любов’ю описує пам’ятні і історичні місця міста, що має багатовікову історію.

Ім’я Гоголя присвоєно Полтавському академічному обласному українському музично-драматичному театру, в місті споруджено пам’ятник на честь письменника.

1 травня 1821 року Микола Гоголь вступає до Ніжинської гімназії вищих наук імені князя Безбородька. Багато подій сталося в його житті за 7 гімназійних років. Тут він знайомиться з Євгеном Гребінкою, займається літературною діяльністю, бере участь у студентському театральному гуртку, працює над вивченням історії України, мріє викладати історію в Університеті Святого Володимира в Києві.

У Ніжинському педагогічному університеті, який носить ім’я письменника, є музейна кімната Миколи Гоголя і Євгена Гребінки. В Ніжині споруджено пам’ятник Миколі Гоголю.

Диканька – хрещена мати письменника. Саме їй він присвятив свій відомий твір «Вечори на хуторі біля Диканьки», які були музикою його душі, синівською даниною письменника отчому краю.

До наших днів збереглися в Диканьці Миколаївська і Троїцька церкви, дзвіниця, в яких бував Гоголь. В 1952 році в Диканьці споруджено пам'ятник письменнику, місцева гімназія носить його ім'я.

У селі Гоголево відкрито Національний музей-заповідник М. В. Гоголя.

Сьогодні численні відвідувачі можуть помилуватися батьківським будинком Гоголя, флігелем під очеретяною стріхою, гоголівською альтанкою в улюбленому ним «готичному смаку», Гротом з великим каменем біля входу, на якому полюбляв сидіти письменник, садком понад старим ставом. В експозиції музей багато унікальних речей. Це і золотий перстень, у жалобній окантовці, з вміщеним у середині пасмом волосся покійного, і рукописи, книжки, і особисті речі письменника.

В центрі міста Миргород є знаменита калюжа, про яку так цікаво писав Микола Гоголь.

Первопрестольною столицею називав Київ Микола Гоголь. Він мріяв жити і працювати в університеті Святого Володимира. Улюбленим заняттям Гоголя були прогулянки по садах, парках і вулицях Києва. Часто був письменник біля Андріївської церкви у Києво-Печерській лаврі.

Саме в Києві він, сповнений планів і мрій, продовжує писати історію України. А в листі до ректора університету Михайлу Максимовичу пише: «Тут, туди у Київ, древній, прекрасний Київ! Він наш…» З Києвом пов’язана і друга перлина гоголівської прози - «Страшна помста»

У 1848 році Гоголь вперше побував в Одесі. Вдруге письменник приїхав до Одеси, щоб провести тут зиму у 1851 році.

Тепло Одеси вселяло сили і надії на завершення роботи над другим томом «Мертвих душ».

За своє життя Гоголь не тільки написав відомі на весь світ твори, зокрема повість на історичну тему «Тарас Бульба», а й досяг вершини в історичній науці. Від домашнього вчителя, до ад’юнкта, професора, викладача історії Петербурзького університету зростав Гоголь історик. Але за все життя так і не збулась його заповітна мрія – стати професором історії Університету Святого Володимира в Києві.

Батьківська земля, рідні люди надихали Гоголя на творчість і ми вдячні йому за щиру любов до рідної землі, України, яку він прославляв у своїх творах.

...✍©Людмила Безвиненко

Фото – Анатолія Чернишенка



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора