A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури і туризму
Гребінківської міської ради

Проголошення соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року – історичний акт об’єднання українських земель в одній державі

Дата: 22.01.2024 11:50
Кількість переглядів: 15

   Для українського народу, позбавленого власної державності і розділеного між могутніми імперіями, ідея соборності завжди була визначальною. Ще в середині XIX ст. перші українські політичні організації у Західній та Наддніпрянській Україні наголошували на єдності 15-мільйонного українського народу та нероздільності його земель. Наприкінці XIX ст. ідея соборності стала наріжним каменем в ідеологічних деклараціях більшості українських політичних партій і громадських організацій. Однак можливості для її втілення відкрила Перша світова війна. Розпад Російської та Австро-Угорської імперій сприяв появі нових держав. У січні 1918 р. незалежність проголосила Українська Народна Республіка, а в листопаді 1918-го постала незалежна Західно-Українська Народна Республіка. Лідери останньої ініціювали об'єднання. Західноукраїнська делегація розпочала переговори з гетьманом Павлом Скоропадським, а згодом продовжила з Директорією УНР. А 1 грудня 1918 р. представники обох урядів у пасажирському вагоні на станції Фастів підписали “передвступний договір”.  У ньому зобов'язалися найближчим часом довершити злуку УНР і ЗУНР "в одну державну одиницю". 22 січня 1919-го на Софійській площі в Києві відбулося офіційне проголошення Акта Злуки. Наступного дня Всеукраїнський Трудовий Конгрес офіційно затвердив об'єднання західно- та східноукраїнських земель в одній державі.

   ЗУНР змінила назву на Західна область УНР. Уряд УНР надавав фінансову допомогу Західній Україні на закупівлю продовольства, налагодження транспортної системи, військове будівництво і розвиток культури. Натомість УГА влітку 1919 р. підтримала Армію УНР в боротьбі з “білими” та “червоними” росіянами, спільними зусиллями дісталися Києва. Однак війна стала головною причиною, чому не вдалося реалізувати Акт Злуки. У лютому 1919 р. урядові установи УНР змушені були залишити Київ, який зайняли більшовики. Згодом більшу частину Західної області УНР окупували польські війська, Північну Буковину - румунські, Закарпаття відійшло Чехословаччині. Незважаючи на це, дата 22 січня 1919-го стала символом демократичного, цивілізованого збирання земель в одній суверенній державі, а ідея соборності України - визначальною для наступних борців за незалежність України. Відзначаючи 71-річницю Акта Злуки, 21 січня 1990 р. мільйони українців утворили «Живий ланцюг» між Львовом та Києвом, продемонструвавши єдність української нації, її бажання жити в самостійній державі.

    Проголошення соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року – історичний акт об’єднання українських земель в одній державі, що увінчав соборницькі прагнення українців, розділених кордонами тогочасних імперій. На початку ХХ століття після падіння імперій українці об’єдналися у власній державі. Сьогодні, через трохи більше століття після проголошення Акта Злуки, ми об’єднані у відстоюванні своєї незалежності і держави. А після перемоги над російським агресором Україна відновить свою соборність.

Звернення Української Національної Ради до українського народу про створення незалежної української держави на землях бувшої Австро-Угорщини, 1 листопада 1918 р.
 ЦДАВО України, ф. 3505, оп. 1, спр. 38, арк. 1

Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель бувшої австро-угорської монархії (про створення Західно-Української Народної Республіки), 13 листопада 1918 р.
 ЦДАВО України, ф. 3505, оп. 1, спр. 35, арк. 169-169 зв.

Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель бувшої австро-угорської монархії (про створення Західно-Української Народної Республіки), 13 листопада 1918 р.
 ЦДАВО України, ф. 3505, оп. 1, спр. 35, арк. 169-169 зв.

Ухвала Української Національної Ради про злуку Західно-Української Республіки з Українською Народною Республікою, 3 січня 1919 р.
 ЦДАВО України, ф. 2192, оп. 2, спр. 3, арк. 1

Універсал Директорії Української Народної Республіки про злуку з Західноукраїнською Народною республікою, 22 січня 1919 р.
 ЦДАВО України, ф. 1429, оп. 1, спр. 5, арк. 5

Універсал Директорії УНР про злуку Західноукраїнської Народної Республіки з Українською Народною Республікою. 22 січня 1919 р.
 ЦДАВО України, ф. 1429, оп. 1, спр. 5, арк. 5.

Закон Ради Народних Міністрів про державну мову в УНР, 18 січня 1919 р.
 ЦДАВО України, ф. 1429, оп. 2, спр. 2, арк. 2

Циркуляр Українського телеграфного агентства про засідання Українського трудового конгресу щодо зміцнення об'єднаних частин України та національної оборони краю, 23 січня 1919 р.
 ЦДАВО України, ф. 4465, оп. 1, спр. 219, арк. 6

Інформація УТА у газеті "Республіка" про святкування у Києві злуки Західно-Української Народної Республіки з Українською Народною Республікою, 2 лютого 1919 р.
 ЦДАВО України, ф. 3505, оп. 1, спр. 36, арк. 1 зв.

Надала матеріал - головний спеціаліст архівного відділу Лубенської районної військової адміністрації Ольга Миколаївна Синенко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора